top of page
Buscar
  • Foto del escritorFRANCESC VOLTAS

L'audiovisual català sota mínims i el clam de voler-lo consumir

Actualizado: 14 jun 2022


FRANCESC VOLTAS | ÀUREA GRAU

 


Segons les Estadístiques Culturals de Catalunya 2022, durant l’any 2020 només es van exhibir 31 pel·lícules en llengua catalana. Això suposa una diferència de gairebé 14 llargmetratges respecte el 2019. Si traslladem aquestes dades a l’àmbit econòmic, la recaptació obtinguda ha patit una davallada, just uns 540.000€. El 2019 aquesta xifra va ser de 2.500.000€. Aquestes dades, malgrat siguin les de l’any de la pandèmia, s’adeqüen a la realitat que pateix l’audiovisual en català. Els moviments polítics van començar al novembre del 2021, en el marc de la nova llei de l’audiovisual.


Tal com va recollir el diari Ara, la nova llei establia que només el 6% de les produccions europees havien de ser doblades o subtitulades en les llengües cooficials de l’estat, com el català, basc i gallec. A més a més, la llei establia que tot producte doblat amb anterioritat s’havia d’afegir als diferents catàlegs. Unes mesures, però que només afectaven aquelles plataformes que tenien seu a l’Estat Espanyol. D’aquesta manera, Netflix, per exemple, no es veuria afectada. Finalment la llei es va aprovar el passat 26 de maig sense el suport d’Esquerra Republicana de Catalunya. El motiu: una esmena introduïda a última hora pel PSOE on diu que les noves pel·lícules doblades seran afegides sempre que es posin a disposició sense contraprestació econòmica, a més de beneficiar els grans grups mediàtics espanyols.

D'aquesta manera queda el text de la nova llei audiovisual (DoblatgeCatalà)



Petita mostra a les xarxes

Coincidint amb aquests esdeveniments, Play.cat va difondre la setmana passada una enquesta per les xarxes socials amb la voluntat d’intentar captar la inquietud de la població respecte a aquest tema. L’enquesta va tenir unes 175 respostes que no ajuden a representar totes les opinions. Malgrat tot, mostra un tastet interessant. Segons els resultats un 70% dels enquestats (130 respostes) afirma voler consumir més audiovisual i doblatge en català als cinemes.


Molts dels enquestats han coincidit en quina ha estat l’última pel·lícula que havien vist en català. La majoria han respost amb Alcarràs, de Carla Simon, i amb un “no ho sé” o “no ho recordo”, que evidencia quin és l’estat de la llengua catalana a l’audiovisual.


La majoria de persones que han respost l’enquesta estan subscrites a plataformes audiovisuals com Nétflix, Amazon Prime Video, HBOMax i Disney +. Segons la pàgina web desdelsofà.cat, a Nétflix només hi ha un 0,5% de català al catàleg. A Amazon, un 1,6%; HBOMax, un 0,01%, i Disney +, un 2,3%. Són, sense cap mena de dubte, xifres molt baixes tenint en compte el gran nombre de pel·lícules originals i doblades al català. Malgrat tot, és interessant deixar constància que un 44% dels enquestats afirmen que a l’hora de contractar una plataforma, els condiciona que tinguin o no, contingut en català.


Un 26,3%, però, afirma no fixar-s'hi en aquest aspecte (Enquesta Playcat)



La realitat és que actualment gairebé no hi ha oferta de pel·lícules en català al cinema, i la poca que hi ha no s’ofereix de forma repartida per tot el territori català. “No tinc prou consciència de què hi siguin” o “No hi ha prou oferta”, són dues de les respostes que poden resumir-ho. De tota manera, vora el 100% dels enquestats afirma voler trobar més contingut en català al cinema i a les plataformes. Algunes de les respostes més destacades sobre això són: “Seria un símptoma de bona salut de la indústria i la cultura catalanes”, “Perquè és la meva llengua i cal preservar-la i protegir-la.” o “Perquè si no portem el català al món de l’entreteniment audiovisual en fom


entem el desús i l’apropem cada vegada més a ser una llengua prescindible, així com la nostra cultura”.

Un 97,7% dels enquestats vol trobar més contingut en català a les plataformes i al cinema (Enquesta Playcat)


19 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
Publicar: Blog2 Post
bottom of page