FRANCESC VOLTAS | ÀUREA GRAU
Júlia Coldwell és estudiant de l'ESCAC i directora de 'La Mort Petita', el curtmetratge guanyador del Premi Curt ESCAC del Film Fest Barcelona 2022.
Ha passat gairebé un mes de la presentació dels curtmetratges de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya dins del BCN Film Fest. Sent coneixedors del veredicte ens hem citat amb ella davant del campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra per conversar sobre la seva trajectòria i les seves inquietuds com a directora. Amb els nervis encara a flor de pell, la Júlia s'ha vist sorpresa per les dues càmeres que l'esperaven per l'enregistrament de l'entrevista. "On he de mirar?", ha dit només començar. Acostumada a situar-se al darrere de l'engranatge audiovisual, durant 30 minuts s'ha posat al davant.
Tot i no considerar-se una persona extremadament cinèfila, va decidir estudiar cinema desconeixent on arribaria. "Vaig tirar-me a la piscina sense saber si m'agradaria i sí." D'influències, no cal anar gaire lluny. Coldwell ha destacat la cineasta italiana Alice Rohrwacher i la catalana Carla Simon com els seus referents principals. La seva opera prima, La Mort Petita, és el resultat del seu Treball Final de Grau. Un projecte que va néixer de situacions personals i familiars, i que li han permès endinsar-se dins de la realitat de la vellesa i de les mares treballadores. "Elles han estat la llavor de tot el projecte", ha declarat.
Per idear aquest curtmetratge, la directora, natural de Valls, va tenir clar des del primer moment que l'idioma que utilitzaria seria el català. "És la meva llengua", ha dit contundenment, i deixa clar que sempre que pugui, totes les produccions que gravi seran en català. La jove directora es mostra esperançadora de cara al futur de la llengua en l'audiovisual. També es mostra crítica de cara al nombre de pel·lícules i sèries en català que hi ha a les plataformes. Quedin-se amb el seu nom: Júlia Coldwell Serra. En sentirem a parlar.
Fotograma de 'La Mort Petita'. El tractament de la vellesa, una de les realitats del curtmetratge. Font: BCN Film Fest
Comments