top of page
Buscar
  • Foto del escritorÀUREA GRAU LOIRE

El català manté percentatges mínims a les plataformes audiovisuals

Actualizado: 17 may 2022

Per què l'audiovisual català necessita el Pacte Nacional per la Llengua?


ÀUREA GRAU LOIRE | FRANCESC VOLTAS

 
La situació de l’audiovisual en català a les plataformes sota demanda

L’informe elaborat pel Consell Audiovisual de Catalunya (2021) a propòsit del Pacte Nacional per la Llengua confirma que la presència del català en les plataformes de vídeo de pagament (serveis de vídeo a petició (on demand i over the top) és residual. L’oferta de català que podem trobar a les principals plataformes és la següent:


Font: Consell Audiovisual de Catalunya (dades de 2020 i 2021)

Només dues plataformes ofereixen més d'un 1% de contingut en català: Primer Video amb un 1,3% i Filmin amb un18,9%. Cal assenyalar que el nombre de persones abonades a aquestes plataformes no ha parat de créixer en els darrers anys. Segons el mateix informe del Consell Audiovisual de Catalunya (2021), més de la meitat de la població catalana (56,5%) tenia contractat el servei de Netflix.


Els reptes que deixa sobre la taula aquest estudi al voltant de l’audiovisual en català queden clars: el català és gairebé inexistent a les plataformes digitals principals i l’oferta de programes infantils i juvenils de la televisió pública catalana -després de la cancel·lació del canal 3XL- és escassa.


Què és el Pacte Nacional per la Llengua?

El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte polític participatiu impulsat pel Govern de Catalunya, que pretén abordar els temes relacionats amb el català, incloent-hi els màxims agents polítics i socials possibles. Aquest pacte pretén ser elaborat a través d’un debat constructiu amb la participació i el compromís de les forces polítiques, però també de les organitzacions, de les entitats i de tota la població.


En el marc d’aquest projecte s’ha realitzat l'informe Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana, el qual exposa la situació de la llengua catalana avui. Adopta un enfocament estructurat en diversos apartats que identifiquen els reptes principals per al futur del català i suggereix les vies més indicades per afrontar-los. A partir d’aquest informe, la proposta és que es generin debats, o bé en les sessions deliberatives que organitza el Govern els dies 12 i 13 de maig, o bé, a través de les sessions de proximitat. Les propostes poden ser presentades fins al 30 de juny tant a títol personal com en nom d'entitats o fruit de sessions de proximitat.





12 visualizaciones0 comentarios
Publicar: Blog2 Post
bottom of page